Home
Close
Left
Right

Ervaring

De stranden

Frangokastello

Het historische Frangokastello bevindt zich op ongeveer 29 km ten westen van Plakias. Het karakteristieke kenmerk van het dorp is de vesting van de Drosoulites. Het betreft een vesting die gebouwd is door de Venetianen in de periode 1371-1374, om de Drosoulites te beschermen tegen de aanvallen van de lokale verzetsstrijders uit Sfakia. Plaatselijke legenden vertellen dat elk jaar op de dag van de wilde strijd om Frangokastello (18 mei 1828), hele horden strijders als schaduwen verschijnen en vóór het kasteel marcheren. Er wordt zelfs gezegd dat de schaduwen alleen in de ochtenduren te zien zijn, tijdens de dauw. Waarschijnlijk ligt hier de oorsprong van de naam.

Preveli

Preveli bevindt zich op ongeveer 35 km ten zuiden van Rethymno en 10 km ten oosten van Plakias, aan het eind van de Kourtaliotiko-kloof. Het is bekend op heel Kreta, maar ook daarbuiten, niet alleen wegens het gelijknamige klooster dat de leiding had in bijna alle vrijheidsstrijden van het eiland, maar ook wegens de zeldzame schoonheid en natuurlijke omgeving met een grote biodiversiteit. Op het strand van Preveli mondt de Megas Potamos, de Grote Rivier, uit, die kleine meertjes vormt. Om die reden wordt het ook wel het Meer van Preveli genoemd. Op de oevers ervan domineert een kolonie van palmbomen, de Phoenix Theophrasti, en vormt een exotisch landschap. Helaas heeft de grote brand die op 22 augustus 2010 uitbrak een deel ervan afgebrand. Echter, binnen slechts een paar maanden toonden de palmbomen opnieuw tekenen van leven, nog steeds om onbekende redenen.

Chora Sfakion

Chora Sfakion ligt ongeveer 42 km ten westen van Plakias en ongeveer 15 km van Frangokastello. Als u zich zorgen maakt over de afstand, willen we u verzekeren dat zowel de route als het dorp zelf u zullen belonen. Sfakia is misschien wel de meest beroemde regio van Kreta! En niet onterecht, aangezien het één van de weinige gebieden is van Griekenland dat ononderworpen bleef, zowel tijdens de Turkse als tijdens de Venetiaanse overheersing. Om die reden blijft Sfakia het symbool voor de Kretenzische dapperheid en manmoedigheid. Zelfs vandaag de dag nog behoudt Sfakia zijn traditie en authenticiteit als geen andere regio. Hier kunt u de alombekende Sfakiani pita proeven, een soort pannekoek van zelfgemaakt deeg en traditionele myzithra-kaas.

Het dorp is bijzonder schilderachtig, terwijl het de laatste jaren een grote toeristische ontwikkeling kent, met name vanwege zijn ligging: het betreft één van de belangrijkste “knooppunten» van zuidwest Kreta vanwaar bootjes vertrekken naar Gavdos, Loutro, Agia Roumeli etc.

Loutro en de rondom gelegen stranden

Loutro is een klein vissersdorpje dat ongeveer 65 km ten westen van Plakias ligt, bij de uitloop van het schiereiland Mouri. Het betreft een natuurlijke haven die met name door de mensen uit Sfakia werd gebruikt. Dat wat Loutro doet onderscheiden van andere dorpen is het feit dat het nog niet is aangetast door het massatoerisme. Hier zijn geen grote hotels met zwembaden. Er zijn geen straten vol mensen, restaurants en mondaine stranden. Er zijn niet eens auto’s. Het dorp is alleen toegankelijk per boot (of lopend, maar het is een moeilijke tocht vanuit Chora Sfakion of Anopoli die 1,5 uur duurt). Er zijn dagelijkse bootverbindingen van en naar Chora Sfakion, Sougia, Gavdos, Palaiochora en Agia Roumeli.

In Loutro kunt u genieten van «het niets doen». U kunt er uitrusten, uw hoofd leeg maken, ademen, rustig worden. Loutro is eveneens de ideale basis om er op uit te trekken naar de stranden Glyka Nera, Marmara, Lykos en Foinikas. U kunt er naar toe met een boot-taxi, met een kano of lopend.

Agia Galini

Agia Galini is één van de mooiste en meest bezochte (met name in de zomermaanden) dorpen van zuid-Kreta, ongeveer 48 km ten oosten van Plakias. Het is amfitheatrisch gebouwd aan de voet van de bergen Asiderotos, Kedros en Psiloritis. De talrijke geplaveide steegjes lenen zich voor oneindig veel wandelplezier. Kleine winkeltjes en taverna’s zullen u voorgoed in de sfeer van de Kretenzische gastvrijheid en gastronomie brengen.

In de haven van Agia Galini liggen met name in de zomermaanden veel plezier- en zeilboten, aangezien Agia Galini voor zeeliefhebbers een geliefde bestemming is om te vissen en te bevoorraden, ook vanwege de naam.

Spili

Het is het grootste dorp en het centrale «knooppunt» van het binnenland van Rethymno, ongeveer 22 km ten noorden van Plakias. Vroeger was het de hoofdstad van de regio Agios Vasilios – waar tegenwoordig ook Plakias aan toebehoort. Het belangrijkste kenmerk ervan is het water, een voorrecht en erfenis van het dorp van de ontembare Psiloritis. Op het plein van het dorp staan hoge eeuwenoude platanen evenals een fontein met 25 bronnen die de vorm hebben van leeuwenkoppen, waar uit de «bekken» ervan rijkelijk klaterend water stroomt, ‘s zomers en ‘s winters.

De naam van het dorp komt van de vele grotholten en kleine grotten die zich bevinden in de berg Vorizi waarin sporen bestaan van antieke geitenpaden. In het dorp staan eveneens oude kerken die zijn gedecoreerd met muurtekeningen, evenals tamelijk veel herenhuizen. In één ervan is één van de meest bekende lyra-spelers en leraren van de Kretenzische muziek geboren, Thanasis Skordalos.

Rethymno

Rethymno is misschien wel de meest vriendelijke, warme, menselijke en kwaliteitsstad van Kreta. Een stad die elke dag leeft alsof ze op vakantie is.

Bezoek de Vesting van de Fortezza en laat u oude oorlogsverhalen vertellen. Dwaal door de steegjes van de Oude Stad en probeer de Turkse en Renaissance elementen te ontdekken die de adembenemdende omgeving ervan vormen. Proef de authentieke smaken, praat met de plaatselijke bevolking, leef voor even als de mensen uit Rethymno.

Rethymno ligt 36 km ten noorden van Plakias. U volgt eenvoudigweg de provinciale weg Plakias-Rethymno. Het is een prachtige tocht door de kloof en door een weelderige natuurlijke omgeving.

Chania

Als u Chania hebt bezocht en een wandeling hebt gemaakt door de Oude Haven of over de markt hebt gedwaald, zult u moeilijk het gevoel kunnen vergeten dat u toen had. Chania is het juweeltje van Kreta!

Met een bevolking van ongeveer 60.000 inwoners, kan Chania worden verdeeld in drie delen: de moderne stad, de Oude Stad en de haven. De Oude Stad is in zijn geheel een museum, met veel oude Venetiaanse gebouwen, maar ook elementen van de beschaving van de Saracenen. Het belangrijkste kenmerk van Chania is de Vuurtoren die domineert in de Oude Haven.

Bezoek in ieder geval één van de traditionele taverna’s en restaurants die in de Oude Haven liggen. Sommigen ervan zijn gebouwd van steen en gedecoreerd met frontons, terwijl buiten op straat nog de traditionele ambachtslieden aan het werk zijn en hun werk uitstallen.

Chania ligt ongeveer 1 uur rijden met de auto vanuit Rethymno. Wij raden comfortabele schoenen en kleding aan.

Heraklion - Knossos

Heraklion is de hoofdstad van Kreta. Het is de grootste haven en het handels-, economisch-, en wetenschappelijk centrum van het eiland. Zijn strategische plaats, tussen de drie werelddelen en vele verschillende beschavingen, maakt het één van de grootste knooppunten van het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied.

Precies deze locatie vormde ook de reden voor de vele opeenvolgende conflicten voor de inname van de stad aan het eind van het eerste millenium. Heraklion is gebouwd door Saraceense piraten in 824 na Chr. door Abu Hafs. De aanvankelijke naam van de stad was Chandakas en deze was omgeven door een grote vesting en een singel rondom. Het Byzantijnse Rijk heeft zich hier nooit bij kunnen neerleggen en na vele pogingen heeft het Rijk de stad opnieuw weten in te nemen onder Keizer Nikoforos Fokas II.

Vlakbij Heraklion, ongeveer 5 km ten zuidoosten van de stad, ligt het legendarische Paleis van Knossos, het huis van de glansrijke Minoïsche beschaving, die reeds veel eerder dan de Atheense beschaving zijn bloeitijd kende en die twee keer door een aardbeving was vernietigd, in 1900 v. Chr. en in 1700 v. Chr. Veel mythen, zoals die van het Labyrint, de Minotaurus en van Ikaros zijn hier ontstaan.

De moderne stad van Heraklion biedt de bezoeker ontelbare mogelijkheden. Behalve de zeer grote markt en de talrijke prachtige cafeetjes en winkeltjes, kan men genieten van verschillende culturele evenementen, zoals theater, concerten, etc.

Heraklion is het waard om een hele dag te bezoeken. Vergeet niet om het Archeologisch Museum te bezoeken met voorwerpen uit de Minoïsche periode maar ook uit de periode erna.