Home
Close
Left
Right

ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Οι παραλίες μας

Παραλία Πλακιά

Η Παραλία του Πλακιά, που έχει βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία, είναι μια από τις πιο διάσημες και ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση παραλίες στην Κρήτη (μήκος 1.3 χλμ). Χιλιάδες επισκέπτες απολαμβάνουν κάθε χρόνο τα γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα, δροσερά νερά της και την αμμώδη ακτή της. Είναι οργανωμένη, με πολλές ανέσεις (ξαπλώστρες, ομπρέλες) και θαλάσσια σπορ, ενώ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για καταδυτικές δραστηριότητες (καταδυτικές εκδρομές, μαθήματα κατάδυσης). Κατά μήκος της παραλίας, ο δρόμος είναι ιδανικός για βόλτα με τα πόδια ή με ποδήλατο. Εδώ ευδοκιμεί επίσης και το λουλούδι Αλίανθος, που κάθε Σεπτέμβριο μετατρέπει την παραλία σε ένα πανέμορφο τοπίο.

Το ανατολικό κομμάτι της μεγάλης παραλίας ονομάζεται Παλίγκρεμνος με κύριο χαρακτηριστικό τους κοντινούς τεράστιους κάθετους βράχους που υψώνονται σε μεγάλο ύψος. Οι βράχοι αυτοί είναι ιδανικοί για αναρρίχηση, προσελκύοντας πολλούς φίλους του αθλήματος από όλη την Κρήτη, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα.

Στον Παλίγκρεμνο, σε κάθε πανσέληνο από τον Σεπτέμβρη ως τον Ιανουάριο συμβαίνει ένα παράξενο φαινόμενο: το φως του φεγγαριού αντανακλάται στους πανύψηλους βράχους και καθρεπτίζεται στην θάλασσα. Έτσι, πολλά μεγάλα καλαμάρια βγαίνουν στην άκρη της παραλίας και οι κάτοικοι τα μαζεύουν.

Παραλία Δαμνόνι

Η παραλία Δαμνόνι βρίσκεται μόλις 5χλμ. ανατολικά του Πλακιά. Μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και χοντρή λευκή άμμο περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά. Στο δυτικό τέρμα της παραλίας υπάρχει ένα μικρό ποταμάκι με νερό όλο το χρόνο. Είναι μια πολύ καλά οργανωμένη παραλία, που προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια σπορ, όπως ιστιοπλοΐα, windsurfing, banana και ringo inflatable, θαλάσσιο σκι, wakeboarding, polo, κανό, κωπηλασία και θαλάσσιο ποδήλατο. Εκείνοι που προτιμούν περισσότερη ηρεμία μπορούν να επισκεφθούν είτε το ανατολικό της τέρμα που επικοινωνεί με σύντομο χωματόδρομο με την παραλία Αμμουδάκι ή το δυτικό άκρο της όπου συναντάμε μικρούς κόλπους με άμμο και βότσαλα.

Παραλίες Αμμούδι, Κλεισίδι & Αμμουδάκι

Το Αμμούδι βρίσκεται 7χλμ. ανατολικά του Πλακιά, 10 λεπτά με τα πόδια από την παραλία Δαμνόνι. Έχει χοντρή λευκή άμμο και βραχώδη βυθό, ιδανικό για κατάδυση ή μάσκα, ενώ τα νερά του έχουν ένα έντονο πρασινωπό χρώμα. Δυτικά, ανάμεσα σε δύο επιμήκεις βράχους, βρίσκεται μια εκπληκτική μικροσκοπική παραλία με άμμο και τουρκουάζ νερά. Η παραλία αυτή ονομάζεται Κλεισίδι όπου δεσπόζει ένας χαρακτηριστικός βράχος που βγαίνει μέσα από τη θάλασσα. Από όλες τις παραλίες της Νότιας Κρήτης, το Κλεισίδι ίσως να είναι το πιο καλά «κρυμμένο», απάνεμο μέρος. Δυτικά της παραλίας Κλεισίδι, βρίσκεται η παραλία Μικρό Αμμούδι ή Αμμουδάκι με γαλαζοπράσινα νερά και χοντρή λευκή άμμο. Οι δύο αυτές παραλίες συνορεύουν υποβρύχια, αφού μια τρύπα ενός βράχου κάτω από το νερό σε μεταφέρει από τη μια παραλία στην άλλη μόνο με μια βουτιά!

Παραλία Σούδας

Η Σούδα είναι η τελευταία παραλία του παραλιακού δρόμου του Πλακιά προς τα δυτικά. Οργανωμένη παραλία μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα την οποία διαρρέει ο ποταμός Φοίνικας. Η παραλία της Σούδας έχει χοντρή άμμο με πολύ διαυγή και κρύα νερά. Στα άκρα της παραλίας υπάρχουν βράχια, στα οποία μπορεί κανείς να ψαρέψει και να θαυμάσει το βυθό.

Παραλία Σχοινάρια

Περίπου 3χλμ. νότια του χωριού Λευκόγεια βρίσκεται η παραλία Σχοινάρια. Από τις μοναδικές παραλίες της Νότιας Κρήτης όπου η φύση τόσο μέσα όσο και έξω από τη θάλασσα εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Στην παραλία υπάρχουν μικρές λίμνες με νερό που αναβλύζει από πηγές των τριγύρω βουνών. Αμέσως παρατηρεί κανείς τους καταγάλανους χρωματισμούς της θάλασσας και τους σμιλεμένους μαρμάρινους βράχους. Η παραλία έχει ψιλή γκρίζο-μπεζ άμμο και πετραδάκι με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα βαθιά νερά, ενώ ο βυθός της είναι έντονα βραχώδης. Τόσο πλούσια θαλάσσια ζωή συναντάμε σε πολύ λίγες παραλίες της Κρήτης. Επίσης, η διαύγεια του νερού είναι πραγματικά εντυπωσιακή (ξεπερνάει τα 40m οριζόντια). Γι’ αυτό και τα Σχοινάρια θεωρούνται ίσως ο καλύτερος προορισμός για scuba diving. Ήδη, στα Σχοινάρια έχει ιδρυθεί μια διεθνής σχολή κατάδυσης που δέχεται μαθητές απ’ όλο τον κόσμο.

Παραλία Πρέβελη

Είναι σίγουρα η πιο διάσημη παραλία της Νότιας Κρήτης, αλλά και μια από τις πιο διάσημες παραλίες στην Ελλάδα. Η παραλία που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο σχηματίζεται στην έξοδο του Μέγα Ποταμού που διαπερνά το Φαράγγι του Κουρταλιώτη, μέσα στο εκπληκτικό φυσικό τοπίο που δημιουργούν οι επιβλητικοί βράχοι και οι Φοίνικες του Θεόφραστου. Είναι μια αμμουδερή παραλία με βοτσαλωτό βυθό και πολύ δροσερά νερά λόγω του ποταμού. Στο ανατολικό τμήμα της παραλίας υπάρχει ένας πανέμορφος βράχος που θυμίζει κατάρτι. Είναι ελάχιστα οργανωμένη, χωρίς ομπρέλες, διατηρώντας έτσι και αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Παλιότερα, ήταν αγαπημένος προορισμός των χίπις.

Στην παραλία μπορεί να φτάσει κανείς με τρεις τρόπους:
  1. Με το αυτοκίνητο έως το πάρκινγκ της λίμνης που βρίσκεται 500 μέτρα πριν από την Μονή και από εκεί κατηφορικά με τα πόδια για 15 λεπτά (σκαλοπάτια και μονοπάτι)
  2. Με το αυτοκίνητο έως την παραλία Δρυμισκιανό Αμμούδι (στα ανατολικά της παραλίας Πρέβελη) και από εκεί με τα πόδια μέσα από το μονοπάτι (10 χλμ.)
  3. Με το καραβάκι από τον Πλακιά (10:00 αναχώρηση – 15:00 επιστροφή)